Green Village Park

Къща или апартамент?

Къде да живеем – в къща или в апартамент?
Подобно решение е наистина изключително трудно, а което и от двете да изберете, при всички случаи ще спечелите едно и ще загубите друго. Ето защо, в крайна сметка това е просто въпрос на лични предпочитания, но винаги трябва да изхождате от факта, че правилен или грешен избор няма.
За да разберете коя от тези две опции е най-подходяща за Вас, трябва да анализирате всяка от тях поотделно. По-доброто решение за Вас зависи от различни фактори. В следващите редове ще поговорим за плюсовете и минусите на това, да живеем в къща.
Преди да се насочим към недостатъците на подобно решение, редно е да изброим предимствата:
Плюсове на живота в къща
Ако обичате свободата и искате да имате широко лично пространство или, както се казва, да сте здраво стъпили на земята, то къщата е Вашият избор. Къщите са по-подходящи и за онези от Вас, които обичат да организират редовно партита и забавления с приятели в двор, в който да се съберете през късните летни следобеди. Да не говорим, че повечето къщи имат и по няколко стаи, в които гостите могат да нощуват.
Къщите обикновено имат (или поне в повечето случаи имат) паркоместа или гаражи. Както може би вече сте забелязали, намирането на място за паркиране пред претъпкан с апартаменти блок може понякога да е мисия невъзможна. Ето защо това е едно доста ценно предимство, особено в големите градове.
Ще разполагате с доста повече свобода и много по-голяма самостоятелност, ако живеете в къща. Няма съседи, които да Ви притесняват, няма любопитни очи, които шпионират от сградата от другата страна на улицата.
Къщите са много по-хладни от апартаментите. Ако има и дървета, които растат около къщата Ви, това е още по-добре. Възможно е дори да не се нуждаете от климатик през лятото, а ако вътре Ви е топло, винаги можете да поседнете на сянка в двора. А и къщата върви с дворче, което можете да превърнете в цветна райска градина.
Минуси на живота в къща
Нека не забравяме, че по по-голямото пространство несъмнено означава и допълнителна поддръжка. Помислете колко лесно е да почистите малък апартамент, в сравнение с голяма къща. Ще имате много прозорци за миене, повече подове за почистване с прахосмукачка, а също така, ще трябва да се грижите и за външните пространства. Кърлежи, избуяла трева, храсти – всичко това може да стане част от ежедневните Ви грижи.
Нека не забравяме и липсата на хора, с които да споделите отговорността. Ако се случи така, че покривът се нуждае от сериозен ремонт, тогава ще се получи доста неприятно. Имайте предвид, че в жилищните кооперации проблемите са споделени.

В заключение може да се каже, че като цяло всичко зависи от начина Ви на живот и личните Ви предпочитания. Би било грешно да се постави една опция над другата. Ако разполагате с достатъчно независимост и средства, тогава къщата може би е по-доброто решение за Вас.

Вашият коментар

Your email address will not be published.